top of page
IZOLARE_BK_FOTO COP-6_edited.jpg
Cover-website_izolare-copy_edited.jpg
Cover-website_izolare-copy.jpg

Catalogul documentează instalația performativă în sit real Izolare într-o serie de stări liminale ce a avut premiera în 2021 la /SAC @ Malmaison.

 

Izolare într-o serie de stări liminale propune un demers performativ, vizual și arhitectural, care conectează fragmente din istoria complexă a Malmaison cu situația corpului din prezent. Aflat într-o criză de redefinire a raportului său cu societatea, moștenirea istorică și pronosticurile incerte despre viitor, corpul performativ propus de artiști este ritualic și tranzitoriu, într-o oscilație instabilă între ceea ce a fost și ceea ce ar putea să fie. 

Pornind de la imagini, interviuri, cronici, mărturii ale corpurilor care au trecut prin Malmaison, instalația performativă explorează fenomenul reconstrucției corporale, al reasamblării într-o nouă identitate. Câteodată afectivă, câteodată cinică și ironică, de multe ori pragmatică și directă, instalația este un potențial organism (dis)funcțional. Lucrarea colectivă sustrage materialul kinestezic al experienței corpului în izolare și îl recalibrează într-un spațiu care-și pierde intenționat caracterul ceremonial, devenind o resursă accesibilă. Memoria spațiului, transpusă în score-uri pulsatile, se reînnoiește constant prin asumarea unor identități străine, care se contopesc cu schimbul de informație dintre performeri și public.″

- Simona Deaconescu

IZOLARE_BK_FOTO INT-1.jpg

Echipa: Simona Deaconescu (coregrafă), Ramon Sadîc (artist plastic), Justin Baroncea (arhitect), Maria Ghement (arhitectă), Vlaicu Golcea (compozitor), Mihai Burcea (istoric), Bogdan Iancu (antropolog), Ioana Marchidan (performeră), Andrei Bouariu (performer), Georgeta Corca (performeră), Simona Dabija (performeră), Maria Luiza Dimulescu (performeră), Mihai Burcea (istoric), Alex Radu (co-autor concept curatorial și producător), Alexandru Andrei (asistență tehnică instalație sonoră), Cristina Ginara (grafică), Andrei Mărgulescu (fotograf), New Folder Studio.

Extrase texte: interviuri despre Malmaison, cercetare de Bogdan Iancu (antropolog),  Egon BalasMircea DamianAugustin VișaCorneliu Coposu, Paul Goma, Revista Realitatea ilustrată, 1933. 

Un proiect coordonat de Laura Trocan (producătoare) și documentat de Cătălin Rugină (director de imagine), Dan Vezentan (fotograf), Daniel Mihail Atudorei (video editor).

IZOLARE_BK_FOTO INT-3.jpg

“Regulile închisorii erau următoarele. Aveai voie să te întinzi în pat și să dormi intre orele 10 seara și cinci dimineața. Începutul și sfârșitul perioadei de repaus erau semnalate prin bătăi puternice în ușa fiecărei celule, administrate de un temnicer. După două, trei minute de la semnalul de trezire, temnicerul se asigura prin vizor că toată lumea s-a sculat, iar cei care încă nu se sculaseră aveau parte de tot soiul de neplăceri. Era strict interzis să vorbești tare, să cânți și să joci jocuri, sau să încerci în orice alt mod să comunici cu o altă celulă, că să nu mai vorbim de lumea din afară. 

Erai supravegheat continuu, zi și noapte. Lungul coridor pe care erau înșiruite celulele era acoperit cu mochetă, iar temnicerul de serviciu purta papuci că să nu poată fi auzit când se apropia de celulă pentru a trage cu ochiul pe vizor.”

- Egon Balas, Voința de libertate, Editura Fundației Culturale Române, București, 2001 

IZOLARE_BK_FOTO INT-2.jpg

Editura: Vellant

Limba: Română, Engleză

Data publicării: 2022

Nr. pagini: 176

Dimensiuni: l:17 cm, H:17 cm

ISBN: 9786069801864

Puteți găsi publicația aici.

bottom of page