top of page

Frica de frică

Radu UmbreÈ™ 

 

Frica este ucigaÅŸul minÅ£ii. Frica este moartea cea mică, aducătoare a anihilării complete. Voi înfrunta frica. O voi lăsa să treacă peste mine ÅŸi prin mine. Åži după ce va fi trecut, mă voi întoarce ÅŸi voi privi în urma ei. Pe unde a trecut frica, nu va mai fi nimic. Numai eu voi rămâne.

Frank Herbert, Dune 

 

ToÈ›i suntem maÈ™inării biologice construite să supravieÈ›uiască È™i să se reproducă, la fel ca toate celelalte fiinÈ›e vii. Suntem ultima veriga a unui lung lanÈ› de organisme care È™i-au atins scopul ontologic: acela de a-È™i transmite genele mai departe înainte să moară. De-a lungul acestei istorii naturale ce începe odată cu prima formă de viață, drumul a fost presărat cu nenumărate pericole: lipsa de hrană sau de adăpost, fenomene naturale potrivnice, prădători, competitori. StrămoÈ™ii noÈ™tri au reuÈ™it să navigheze această lume plină de primejdii pentru a preda È™tafeta urmaÈ™ilor genetici. Dar le-au mai oferit ceva ca moÈ™tenire. Le-au predat un instrument pentru a supravieÈ›ui la rândul lor. Le-au dat mai departe frica. 

 

Frica are o reputaÈ›ie proastă în zilele noastre. NumeÈ™ti pe cineva ”fricos” sau ”fricoasă” È™i imediat i-ai pus o etichetă negativă. De la psihologi la diverÈ™i guru sau speaker motivaÈ›ionali, ni se spune să luptăm cu spaimele noastre, să le depășim, să fim curajoÈ™i È™i încrezători în noi. Dar uităm că acele organisme care nu resimÈ›eau frică în faÈ›a pericolului au dispărut, È™i cu ele au dispărut È™i îndrăzneala ce nu răspundea adecvat unei amenințări reale. Cimitirele sunt pline nu doar de eroi, ci È™i de fiinÈ›ele ce nu au È™tiut sau simÈ›it să evite primejdiile. Noi toÈ›i suntem aici pentru că arborele nostru genealogic a conÈ›inut animale pe care frica le-a È›inut în viață È™i le-a ajutat să procreeze. Frica e tovarășul nostru de drum de când primul organism a reuÈ™it să depisteze È™i să acÈ›ioneze în faÈ›a pericolelor. De ce, atunci, ne este atât de frică de frică? 

 

Fricile ancestrale care ne-au protejat existenÈ›a în trecut se pot transforma în spaime inutile dar împovărătoare în prezent. Un zgomot, o miÈ™care, o umbră sau o privire ce sunt identificate automat È™i inconÈ™tient de mintea noastră ca asociate unui pericol s-ar putea să declanÈ™eze întregul mecanism al fricii chiar dacă nu există nicio primejdie reală. Trăim în lumi profund diferite de ecologia naturală în care ne-am dezvoltat ca organisme evoluate. Suntem fie prea singuri, fie prea împresuraÈ›i de alÈ›i oameni. InformaÈ›ii amenințătoare ne bombardează din toate direcÈ›iile deÈ™i pericolul este la mii de kilometri distanță iar alte sute de lucruri bune se întâmplă în acelaÈ™i timp dar nu sunt interesante pentru a fi transmise de mass- sau social-media. Un prieten sau partener romantic ne trădează È™i simÈ›im puternica suferință a abandonului existenÈ›ial deÈ™i lumea modernă ne oferă nenumărate căi de a construi alte relaÈ›ii sociale mai sănătoase. Fricile noastre vorbesc deseori mai mult despre primejdiile trecutului istoric de adâncime decât despre amenințările contemporane, dar impactul lor este resimÈ›it la fel de puternic chiar dacă ne înspăimântăm de o fantasmă goală. 

 

Depistarea unui pericol produce o emoÈ›ie, iar emoÈ›ia este un supra-program ce preia controlul asupra organismului nostru È™i îl pune să rezolve prioritar problema apărută. Celelalte activități sunt sistate sau reduse ca importanță pentru ca resursele necesare să fie folosite pentru a răspunde amenințării. În funcÈ›ie de natura pericolului È™i de capacitățile organismului, se va activa una dintre cele patru strategii fundamentale: fugă, luptă, încremenire sau supunere/linguÈ™ire. Oricare dintre ele poate reprezenta soluÈ›ia optimă pentru a supravieÈ›ui. Alegerea uneia greÈ™ite sau absenÈ›a unei reacÈ›ii pot fi capătul drumului. Sau poate doar ni se pare? 

 

Și celelalte animale simt spaimă, dar omul este probabil singura ființă care nu doar că trăieÈ™te această emoÈ›ie, dar o poate È™i contempla, o poate analiza È™i poate înÈ›elege cum apare È™i ce efecte are. Ne uităm la fricile noastre din trecut ca la obiecte de studiu È™i analizăm fricile celorlalÈ›i. Mai mult, ne jucăm cu frica provocând-o altora sau nouă înÈ™ine într-un mod intenÈ›ionat È™i controlat pentru stările intense produse de un pericol real sau imaginar. Spunem poveÈ™ti înspăimântătoare sau facem farse înspăimântătoare, ne uităm la filme de groază sau sărim cu paraÈ™uta. 

 

Când experimentăm cu spaimele È™i amenințările, ne apropiem de o idee deseori ascunsă sub straturile fricii noastre de pericole: noi înÈ™ine suntem amenințători, primejdioÈ™i, înspăimântători pentru alÈ›ii. Frica noastră ne împinge spre acÈ›iuni ce produc frică altora, răspândindu-se ca un virus ce infectează minÈ›ile celor din jur È™i îi face infecÈ›ioÈ™i la rândul lor. 

 

Degeaba vom încerca să scăpăm de frică. Nu vom putea, È™i, oricum, am dispărea dacă am reuÈ™i. Va trebui să facem ceea ce am făcut dintotdeauna. Să trăim cu ea. 

_G6I2535-1.jpg
_G6I2304-1.jpg
_G6I2362-1.jpg
_G6I2417-1.jpg
_G6I2531-1.jpg

'F _ _ _ _' face parte din programul Open Context, început în 2021, la /SAC @ Malmaison.

Proiect cultural co-finanÈ›at de AdministraÈ›ia Fondului Cultural NaÈ›ional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziÈ›ia AdministraÈ›iei Fondului Cultural NaÈ›ional. AFCN nu este responsabilă de conÈ›inutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Logo Proiecte Transp NA CMYK.jpg
bottom of page