top of page

Somnul are propria lui existență. Ne petrecem aproximativ o treime din viață dormind, dar, în mod paradoxal, evenimentele din timpul somnului nu par să ne aparÈ›ină. Nu ne amintim o bună parte din acest proces, deÈ™i creierul nostru nu doarme în timp ce dormim. Banalitatea somnului contrastează cu inteligibilitatea sa enigmatică. Discursuri concurente din neuroÈ™tiință, biologie, psihologie, economie socială sau pur È™i simplu imaginaÈ›ia colectivă au adus acest ritual tipic privat în spaÈ›iul public. Din anii 70 am început să înÈ›elegem mai bine arhitectura somnului È™i avantajele sale.

​

InstalaÈ›ia performativă VOLUME OF A SLEEP face referire la complexitățile cunoaÈ™terii contemporane despre somn, printr-un spaÈ›iu poros, la graniÈ›a dintre vis È™i realitate. Punerea în scenă a somnului înseamnă o imersiune audio-vizual-tactilă într-un spaÈ›iu privat È™i sub-/in-conÈ™tient, cu graniÈ›e fragile, creând în acelaÈ™i timp un dialog între prezenÈ›a fizică, un senzoriu hipnotic È™i panaceul viselor.

​

Mediat constant de o membrană, performer-ul recuperează, prin miÈ™cări soporifice, dispoziÈ›iile temporale, neurotonice È™i nostalgice ale somnului, în virtutea unui ritual-ciclu biologic consecvent, care se repetă de milioane de ani.

Spectacol_2_Volume_of_Sleep (1).jpg
Spectacol_1_Volume_Of_Slepp (22).jpg
Spectacol_3_Volume_of_Sleep (79).jpg
Spectacol_2_Volume_of_Sleep (86).jpg
Spectacol_2_Volume_of_Sleep (100).jpg
Spectacol_2_Volume_of_Sleep (27).jpg
Spectacol_3_Volume_of_Sleep (19).jpg
Spectacol_2_Volume_of_Sleep (37).jpg
Spectacol_2_Volume_of_Sleep (57).jpg
Spectacol_2_Volume_of_Sleep (22).jpg
Spectacol_2_Volume_of_Sleep (69).jpg

VOS

- Vlaicu Golcea

 

Mă gândesc că dincolo de raportarea care merge către finanÈ›atori, această “obligaÈ›ie” (amendată în caz contrar cu ne-primirea finanțării :) de a face proiecte interdisciplinare ar putea avea pentru personalul artistic (o iau în ordinea cronologică a actului artistic - de la creaÈ›ie până la recepÈ›ie) un efect educativ benefic: acceptarea zonelor de confluență ca pe niÈ™te teritorii fertile artistic È™i totodată încurajarea decopertării de proriul ego È™i narcisism - condiÈ›ii ambivalente ale actului  “creaÈ›iei” È™i “ocrotite” din păcate de un status quo care pare să iconicizeze imaginea unei “Persone” stereotip-artistice profund tulburată dar vizitată de geniu…

Celor care recepÈ›ionează aceste producÈ›ii artistice colaborative ar trebui (cel puÈ›in în teorie) să li se deschidă papila spre o imersare într-o expresie È™i o problematică ce depășeÈ™te obsesiile personale ale unui individ “creativ”, imersare mult mai adecvată timpurilor în care trăim. În acelaÈ™i timp mi se pare o recuperare benefică a felului în care arta a apărut, probabil, ca o nevoie socială - È™i anume: ea a fost din start SINCRETICÄ‚

Am răspuns invitaÈ›iei Oanei cu interes artistic real È™i cu o curiozitate genuină, cred eu. Dincolo de frisonul È™i de emoÈ›ia de a cunoaÈ™te o artistă cu care nu am mai colaborat până acum È™i inerent - ieÈ™irea din automatismele unui algoritm de lucru colaborativ - am fost atras deopotrivă È™i de alte câteva aspecte care mi-au oferit ocazia de a funcÈ›iona într-o nouă paradigmă. de exemplu, mi s-a părut interesant să particip la o punere în act a problematicii somnului având ca principal mobil CORPORALITATEA. Cred că se pot spune multe lucruri despre treimea nocturnă a vieÈ›ii noastre, dar CORPUL este probabil cel mai putin conÈ™tientizat în timpul real al somnului. De aceea, “concreteÈ›ea” unor acÈ›iuni corporale într-un spaÈ›iu fizic realist È™i ne-fictionalizat cu mijloacele artelor scenice la “modă” - mi se pare extrem de ofertantă în invitaÈ›ia făcută publicului - dar È™i mai mult - fiecărei identități din public - de a-È™i crea propria versiune de coexistență în acel spaÈ›iu - cu o plajă largă de opÈ›iuni - de la imersivitatea “absolut” “democratică” în proximitatea Oanei  - făcând astfel ca graniÈ›ele dintre performeră È™i public să fie foarte volatile È™i interÈ™anjabile - până la o poziÈ›ionare mai “detaÈ™ată” È™i observaÈ›ională  - asta în funcÈ›ie de personalitatea socială a oamenilor din public.

 

Propun sonor o arhitectură de tip QUAD - cu 4 surse de surround care, în sala de la Malmaison (deÈ›inătoarea unei acustici cel puÈ›in inedite pentru un spaÈ›iu performativ) facilitează o experiență imersivă, 3D (asta dacă decizi că stai în centru…). Ar fi de-a dreptul ridicol È™i preÈ›ios să spun că AȘA SUNÄ‚ somnul la mine :) Ce am urmărit în primul rând este o aliniere conversaÈ›ională a sensibilităților Oanei È™i ale mele È™i apoi o propunere de dramaturgie de timp aural-texturală care să vorbească direct NU INTELECTULUI ci automatismelor psiho-cognitive, subconÈ™tientului È™i memoriei afective responsivă la sunet

 

Este definitiv benignă determinarea /SAC de a oferi È™i ALTCEVA publicului bucureÈ™tean. Scleroza InstituÈ›iilor de Cultură finanÈ›ate din bani publici, managerizate pe măsură È™i efectul pe care îl au în percepÈ›ia a ceea ce ar putea fi numit pe nedrept “artă contemporană” - fie ea dramatică, non-dramatică sau performativă - are nevoie de un vaccin nou. 

Evident, nu È™tim care vor fi în ani efectele secundare dar măcar putem trăi mai sănătoÈ™i È™i mai alerÈ›i în prezent.

VEDENII ELASTICE sau CUM SAR PESTE SOMN

- Justin Baroncea, arhitect

 

Vise la subsol cu ochii împăienjeniÈ›i de un corp care nu ajunge până la ei. Un păienjeniÈ™ de pixeli materiali flexibili care te feresc de vecinul de sus. 

SpaÈ›iu tăiat translucid în două cu limite orizontale elastice între doi pereÈ›i rigizi È™i niÈ™te cârpe.

Dacă nu treci prin pâlnie nu ajungi la subiect È™i dacă nu faci crochetă pe mochetă nu È™tii tot ce se întâmplă mai sus.

Dacă nu È›i se urcă la cap visul dispare din câmpul vizual È™i rămâi doar cu câteva unde propagate într-un păienjeniÈ™ de pixeli ondulaÈ›i; cârlionÈ›i spaÈ›iu-timp.

Impulsuri materiale care se conservă doar până la următoarea acÈ›iune - unde. 

Unde… să nu dormi. 

Unde… ca să nu dormi. 

Unde… o să afli câte ceva despre somn.

Pe scurt, nu e nevoie de veioză unde lumina vine de jos È™i mirajele îÈ›i cad pe gânduri pentru că oricum încă de la început ai sărit È™i tu peste somn.

'VOLUME OF A SLEEP' face parte din programul Open Context, început în 2021, la /SAC @ Malmaison.

Proiect cultural co-finanÈ›at de AdministraÈ›ia Fondului Cultural NaÈ›ional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziÈ›ia AdministraÈ›iei Fondului Cultural NaÈ›ional. AFCN nu este responsabilă de conÈ›inutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

bottom of page